24.10.2013

HPV-rokote

Mä en yleensä kirjoittele tälläisistä asioista blogiini...yleensä vain pähkäilen asioita omassa pikkupäässäni. Mutta tämä on nyt pyöriny jo usemman kuukauden päässä ja etenkin nyt viimeisimmän kohun jälkeen (pari päivää). Ja mitä enemmän tässä internetin ihmeellisessä maailmassa on tonkinut, niin voin todeta, että tämän naisen pää on vallan pyörällään. Ja voisin ehkä kaivata jotain ajatuksia ja faktoja muiltakin.

Laitan nyt hieman omia mielipiteitä ja ajatuksia ylipäänsä rokotuksista. Mielestäni lääkärit ja tutkijat tekevät mahtavaa työtä auttaakseen ihmisiä selviytymään jos jonkinmoisista sairauksista ja taudeista. Esimerkiksi polio-rokote. Kun katsoo tätä tilastoa: esiintyvyys suomessa ,niin väistämättä sitä kiittää poliorokotteen keksijää Jonas Salkinia; loogista mielestäni.

Rokotteen ottamisessa on aina riskinsä. Mutta kovin moni tuskin välittää, jos on noin 0,00001 % mahdollisuus saada tartunta (paitsi ehkä se joka sen saa). (kyseinen tieto siis Sabinin kehittämästä polio-rokotteesta - tämä rokoite ei ole käytössä suomessa).
Voihan tätä asiaa miettiä niinkin, että vain 0,25% poliotapauksista kehittyy vakavempaan paralyyttiseen vaiheeseen. Joista 10% kuolee taudin akuuttivaiheessa. Eli siis suomen huippuvuosina sairastuneita oli noin 800, joista vain kaksi olisi saanut tämän vakavemman muodon.
Tää on yks niistä asioista mitä en tajua. Miten mulla on sellanen käsitys ollut, et polioon on kuollut suomessakin tuhottomasti ihmisiä ja halvaantuneita on sitäkin enemmän.
En siis nyt tällä tarkota, että poliorokotteet pitäisi lakkauttaa tai että niistä ei olisi hyötyä. Tottakai on ollut ja polio on ollut pelätty ja inhottava tauti muinoin ja edelleenkin joissain maissa. Lähinnä tässä pohdin, että miten media ja oma pää voikaan vääristää asioita aika suhteettomasti.

Sitten oli tää sikainfluenssa - narkolepsia juttu...siitä vois varmaan kirjottaa ja on varmaan kirjotettu miljoonia juttuja. Mut siitä totesin silloin, kun rokote tuli, että meillä ei kukaan ota tuota rokotetta, koska mielestäni siitä ei ollut tarpeeksi näyttöä. Olin ja olen edelleenkin myös sitä mieltä, että perusterve ihminen selvinnee todennäköisesti kyseistä influenssasta ilman rokotettakin. Toinen luku on sitten perussairaat jne. Mut en tuohon paneudu sen enempää totean vaan, että ensinhän kaikki viranomaiset teilasi ajatuksen ja totesivat kaiken olevan kunnossa...kunnes sitten ei ollutkaan.

Mutta siis tää homma nyt vähän karkas tosta itseasiasta, eli HPV-rokotteesta, joka on siis papilloomavirusrokotus, joka ehkäisee  kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita. Kuulostaa hyvältä eikö. Tottakai! Kyllä mä haluan suojella omia tyttäriäni syövältä. Oishan se taas yks tauti vähemmän pelättävää...vai onko?

Mä laitan nyt tähän ensin faktoja, jotka on siis THL:n sivuilta ja syöpäjärjestöjen sivuilta tonkittua tietoa.
- Suomessa todetaan kohdunkaulansyöpään sairastuneita vuosittain noin 160. (vertailun vuoksi kohdunrungonsyöpään 600, rintasyöpään yli 4500).
- Ihmisen papilloomavirustyypit (HPV) 16 ja 18, jotka sisältyvät rokotteeseen, aiheuttavat noin 70 % kaikista kohdunkaulan syövistä (ts.112 vuosittain sairastuneista voisi saada avun tästä rokotteesta)
- Kohdunkaulan syöpä löydetään yleensä Papa- eli irtosolututkimuksen avulla, jossa naisen kohdunkaulakanavasta otetaan solunäyte.
 
Lähinnä mä tolla mun kysymyksellä "vai onko?" viittaan nyt siihen, ettei ihmisillä vain tulisi sitä mielikuvaa, että rokote olisi yhtä tehokas kuin esim.polio rokote on. Tämä rokote (ainakaan nykymuodossaan) ei tule kadottamaan kohdunkaulansyöpää. Ja papa-näytteiden ottoa tulisi jatkaa säännöllisesti edelleen, koska edelleenkin 30% kohdunkaulansyövistä tulee muista kuin papilloomaviruksista 16 ja 18.

Painin tämän rokote asian kanssa lähinnä taas siksi, että mielestäni siitä ei ole tarpeeksi näyttöä...siis haittavaikutuksista. Pitäisikö luottaa viranomaisiin, jotka olivat aivan varmoja, että sikainfluenssanrokotteen ja narkolepsian välillä ei ole yhteyttä. Mitä jos päätän, että otan tyttärelleni rokotteen ja siitä viikon päästä tyttö saa epämääräisiä oireita. Ja vuoden päästä siitä selviää, että kyse tosiaan onkin mahdollisesti rokotteesta...ja "voi tyttäresi ei voi koskaan saada lapsia". Ymmärrän kyllä, että tälläisen mahdollisuus on häviävän pieni. Mutta ymmärrän myös lukuihin nojaten, että myös sairastuminen kohdunkaulansyöpään on yllättävän paljon pienempi kuin esim. rintasyöpään. Auton allekin varmaan kuolee todennäköisemmin kuin kohdunkaulansyöpään (0,1% kohdunkaulasyövän kuoleman vaara 75 ikävuoteen mennessä)?

Tungetaanko meihin liikaa kaikkea nykyään. Jossain on välähdellyt tutkimuksia siitäkin, että melanooman esiintyvyys ja lisääntyminen johtuukin niistä rasvoista joita itseemme tungemme ja joilla luulemme suojautuvamme melanoomalta...(aivan taas eri aihe).

Äitinä tää on vaikea paikka. Jos sallin rokotteen lapselleni ja lapsi sairastuu (vaikka siis tämä on viranomaisten mielestä siis mahdotonta) niin syytän itseäni. Jos en ota ja lapsi sairastuu joskus syöpään, syytän itseäni. Niin en tiedä. Jokatapauksessahan sitä on paska mutsi teki mitä teki. ;)

Nyt siis...jos jaksoit lukea tämän loppuun asti, niin kaipaisin ajatuksia. Ja lisää niitä faktoja. Mistä niitä pitäs hakea...?

3 kommenttia:

 1. En ole äiti, enkä liiemmin perehtynyt asiaan mutta kaverini, joka siis on menestyvä gynekologi jakoi fb:ssa oheisen artikkelin:
  http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/uutinen?id=34565#.UmetBMNrm3E.facebook

  Toinen puolestapuhuja on ystäväni joka on ottanut vastaavan rokoitteen jo vuosia sitten. Ystäväni on siis lääkäri perheestä, ikää tällä hetkellä 36 ja lapsia kaksi, jälkeen rokoitteen ottamisen siis. Ystävä itse on ammatiltaan bilsan tohtori.

  Vastakyssäri siis kuuluu, eikö roktetta saa ottaa enää vanhempana? Sitten kun tytöt on sen ikäisiä että osaavat itse jo asioista päättää? Onko tää joku now or never juttu?

  VastaaPoista
 2. Mä luin ton THL:n jutun ja kuten siskollenikin eilen puhelimessa sanoin, että kun kuulin ekaa kertaa joskus muinoin tästä, niin ajattelin, että ehdottomasti en tule otattamaan tätä lapsille, mutta mitä enemmän tutkin sen epävarmemmaksi tulen asiasta. Joku "gut feeling" vaan on, et ei pitäis. En tiedä miks.

  Ja vastaus tuohon sun kyssäriin on se, että 70%lla suomen väestöstä on jo papyllooma-virus, joten rokote pitäisi ottaa ennen kuin aloittaa seksielämän. Toki mullahan (tai meillä vanhempina) on se vuosi vielä aikaa miettiä (kuudennella luokalla ois toi rokotesarja tarjolla) ja sittenkin sitä voinee venyttää vähän pidemmälle...?

  Mutta siis tässä on se vuosi aikaa ihmetellä ja kun homma on ajankohtaisempi, niin voinee ajatella asiaa lisää. :)

  VastaaPoista
 3. Juttele tyttöjes kanssa, kerro niille mitä kaikkea oot löytäny. Molemmat puolet, hyvät ja huonot ja pohtikaa kimpassa haluisko ne sen rokotteen saada. Ovat kuitenkin jo isoja tyttöjä ja jos yhtään äitiinsä tulleet ni varmasti fiksuja ja osaavat käyttää aivojaan. :)

  VastaaPoista