21.8.2012

Ikkunakitti

Tää homma menee nyt vähän väärässä järjestyksessä. Oli ajatuksissa, että laitan tänne joku kerta ikkunan kunnostuksesta kuvia alusta loppuun. Mut koska eilen väsäsin kasan ikkunakittiä, niin aattelin nyt laittaa siitä kuvia ja kertoa miten  sen tein. Pitää varmaan tähän väliin sen verran laittaa, että en ole ammattilainen (ihan vielä ainakaan ;)) ja tapoja on varmasti monia. Mä yhdistelen perinteistä ja vanhaa oman maun, järkeilyn ja kokeilunhalun mukaan.

Ikkunakitin valmistukseen tarvitaan siis puhdas alusta (mulla toimittaa virkaa iso palapeili, oon tehnyt siinä tänä kesänä maalit ja kitit), vernissaa, liitujauhoa, mitta (desin mitalla saa kivasti kauhottua vernissaa purkista), lusikka (sekoitusta varten), lasta (saa niitä jauhoja siirreltyä kivasti tossa peilin päällä).

Tavarat järjestyksessä...vielä...

Yksinkertaisuudessaan, homma menee niin, että kasataan keko liitujauhoa, tehdään kraateri keskelle, johon laitetaan vernissaa...näin:

niin ja siis tosiaan toi on ihan oikeesti liitujauhoa. ;)
Sitten vaan sekoitellaan, lisäillään vernissaa (jos tarvetta) ja veivataan. Tarkkoja mittoja mulla ei ole, eikä niitä voi oikein antaakaan, kun se riippuu vähän liitujauhoistakin, että kuinka paljon vernissaa kuluu. Mulla oli ehkä vajaa kilo liitujauhoa ja oisko vernissaa menny 2-3dl...ja siis ehkä (en mä leipoessakaan juuri mittaile). :-D Ikkunakitin vaivaaminen ei oo sitten mitään helppoa, siinä tulee jokseenkin hiki. Mä jätin mun ikkunakitin hippasen löysemmäksi, kun normaalisti, kun sitä on sit helpompi laittaa lasin ja pokan väliin, että saa liitoksen varmasti tiiviiksi. Niin ja vinkiksi, kun olet sitä mieltä, että nyt kitti on hyvää ja valmista, niin visko sitä lattiaan muutaman kerran vaikka muovipussin päälle tms. huomaat, että se ei ole vielä valmista. ;) Nimimerkillä eka erä kittiä oli valmista, mutta jostain syystä valui pois uriltaan.

Opit on  muuten saatu Helsingin maalariammattikoulun upeilta opettajilta. Erityinen kiitos pitää lähettää tämän oppikirjan kirjoittajille! Kiitos Reija ja Tarja. Tää on nimittäin tän kesän toiminu sellasena, "hitto, miten se nyt menikään"- opuksena. Eipä oo tarvinnu niin usein sitten vaivata tuota omaa luokanvalvojaa puhelimitse. ;)

Unohtukohan mulla jotain oleellista....joo, unohtui...nimittäin se kitti on siis valmiina suurinpiirtein tällästä:

...voi sitä sotkua...

Alustat ja välineet saa muuten sit putsattua näppärästi talouspaperilla ja vernisalla. Ensin "märällä" ja sit perään kuivalla.

Toivottavasti tästä on jollekin ikkunakitin tekijälle jotain iloa...en tiedä kovin monia, jotka vaivautuisi tekemään itse (saahan vastaavaa kaupastakin), mut hei...itsetehty on aina itsetehty ja kyllä toi varmaan halvemmaksikin tulee. Vois joku kerta ihan laskea asian. Tuotteet on muuten netistä. Laitan senkin linkin, kun nyt vielä varmistan, että asian saa täällä mainita. :)

 

2 kommenttia:

  1. Kiitos kovasti ohjeista, sain Vihreän kamarin Tuovilta vinkin tänne blogiisi! Liitupussi ja pellavaöljy odottelevat kaapissa leipojaansa, saa nähdä miten onnistuu;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi hienoa, että joku uskaltaa lähteä yrittämään! ;) Toivottavasti onnistuu ja kysele ihmeessä, jos tarviit jotain vinkkivitosta. :) Ehdottomasti kannattaa pikkuerää tehdä ekoja kertoja.

      Poista